Konkurs nasze kulinarne dziedzictwo - Smaki Regionów 2020.

Drukuj
poniedziałek, 09 marzec 2020 Michał Kasprzak Kategoria: Aktualności Odsłony: 74926

Który regionalny produkt żywnościowy oraz potrawa Pomorza Zachodniego okażą się w tym roku najlepsze? Wystartował wojewódzki etap konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Zgłoszenia przyjmowane są do 17 kwietnia br.

 Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowany jest już po raz XX przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. Jego cel to gromadzenie wiedzy o oryginalnych i charakterystycznych produktach żywnościowych regionów. Na szczeblu wojewódzkim za przebieg kulinarnych zmagań odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.

Regionalny finał konkursu odbędzie się 9 maja 2020 r.  w Szczecinie.  Podzielony jest on na dwie kategorie: najlepszy regionalny produkt żywnościowy i najlepsza potrawa regionalna.

W konkursie na najlepszą potrawę regionalną mogą wziąć udział dwuosobowe ekipy reprezentujące firmy gastronomiczne,   gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich. Menu konkursowe składać będzie się z dwóch dań: zupy lub przystawki oraz  dania głównego. Każde danie konkursowe musi być przygotowane z wykorzystaniem produktów związanych z danym regionem, powszechnie znanych i rozpoznawalnych w regionie.

W drugiej kategorii konkursu udział może wziąć każdy, kto przedstawi żywnościowy produkt regionalny: surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzania potraw. Muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami związanymi z regionem, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy. Produkty będą oceniane w następujących kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne i inne produkty regionalne.

Do zdobycia w konkursie są nagrody rzeczowe oraz nominacja do nagrody honorowej „Perła 2020”. Krajowy Finał Konkursu, podczas wręczone zostaną statuetki „Perły”, odbędzie się podczas Międzynarodowych Targów Smaki Regionów  w Poznaniu.

Aby wziąć udział w konkursie, należy do 17 kwietnia br. wypełnić zgłoszenia (produkt, potrawa) i przesłać je do Zachodniopomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.

Więcej szczegółów konkursu oraz formularz zgłoszeniowy dostępne na stronie internetowej Wydziału Rolnictwa i Rybactwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego: www.wrir.wzp.pl oraz Zachodniopomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach: www.zodr.pl.

Załączniki:
Pobierz plik (Karta-zgloszenia-produkt-2020-rodo-2.doc)Karta zgłoszeniowa - produkt[ ]52 kB
Pobierz plik (Karta-zgloszeniapotrawa-2020-rodo-1.doc)Karta zgłoszeniowa - potrawa[ ]31 kB
Pobierz plik (Regulamin-nkd-sr-20-gastronomia-1.doc)Regulamin - Konkurs na najlepszą potrawę regionalną[ ]254 kB
Pobierz plik (_Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów_ 2020.doc)Regulamin - Konkurs na najlepszy produkt regionalny[ ]260 kB
Tagged Under