Zapraszamy do udziału w wyjeździe studyjnym w dniu 23.02.2019 r.

Drukuj
środa, 06 luty 2019 Kategoria: Wydarzenia Utworzono: 06 luty 2019

Stowarzyszenie „Lider Pojezierza” serdecznie zaprasza wszystkich mieszkańców 13 gmin członkowskich do wzięcia udziału w cyklu 5 wyjazdów studyjnych pn.: „Gdzie w Polsce karmią najlepiej? Cykl wyjazdów studyjnych w poszukiwaniu smaków tradycyjnej kuchni polskiej”

Zadanie obejmuje organizację 5 wyjazdów studyjnych w poszukiwaniu smaków tradycyjnej kuchni polskiej. Planuje się  wyjazdy poza obszar objęty LSR Stowarzyszenia "Lider Pojezierza" w podziale na następujące smaki: kaszubskie, okolice Chojnic, nadmorskie okolice Słupska, Kujaw okolice Torunia, wielkopolskie okolice Poznania, lubuskie okolice Zielonej Góry.

Zgłoszenie do udziału w wyjeździe będzie skutkowało podpisaniem porozumienia
o wykonywanie świadczeń wolontarystycznych. Uczestnicy będą mieli stworzoną możliwość integracji oraz wzrostu wiedzy kulinarnej poprzez udział w wycieczkach edukacyjnych oraz
w co najmniej 4 warsztatach kulinarnych organizowanych podczas wyjazdów. Uczestnicy skupią się nad utworzeniem produktów finalnych otrzymają dodatkowo wsparcie umiejętności potrzebnych do wypracowania publikacji: wzmocnią swój potencjał poprzez spotkania edukacyjno-informacyjne w trakcie wycieczek.

Program wyjazdu będzie obejmował zwiedzanie miejsc atrakcyjnych z punktu widzenia tematyki  wyjazdu, np. inkubatory kuchenne, siedziby Kół Gospodyń Wiejskich itp. a także związane z dziedzictwem kulturowym, w tym kulinarnym na danych obszarze. Ponadto, planuje się warsztaty kulinarne oraz spotkania informacyjno-edukacyjne związane
z gotowaniem oraz tradycjami kulinarnymi. Zadaniem wolontariuszy/uczestników będzie zebranie dokumentacji, w tym fotograficznej niezbędnej do wydania przewodnika, tj. dane na temat tradycji kulinarnych danego obszaru, przepisy oraz krótkie informacje na temat danego regionu z uwzględnieniem produktów pochodzących z obszaru "Lidera Pojezierza". Zebrane dokumenty będą wykorzystane do wydania przewodnika kulinarnego o tytule: „GDZIE W POLSCE KARMIĄ NAJLEPIEJ? LIDER POJEZIERZA W POSZUKIWANIU SMAKÓW TRADYCYJNEJ KUCHNI POLSKIEJ”

Poniżej przedstawiamy kartę zgłoszeniową na wyjazd z Barlinka do miejscowości Chojnice w województwie pomorskim w dniu 23.02.2019 r. 

Godziny i miejsca wyjazdu:

08 00 Barlinek Rynek

08 20 Pełczyce – koło DINO ul. Pełczyk 1

08 30 Granowo – przystanek PKS

08 45 Choszczno – Dworzec PKS dawny. Ul. Marii Konopnickiej

09 00 Recz – Orlen, ul. Promenada

09 30 Kalisz Pomorski – Orlen, Toruńska 8

Informujemy, że liczba miejsc jest ograniczona. O udziale w wyjeździe decyduje kolejność zgłoszeń.

Cykl wyjazdów studyjnych w poszukiwaniu smaków tradycyjnej kuchni polskiej”. Wyjazdy realizowane będą zgodnie z umową o dofinansowanie zawartą pomiędzy Województwem Zachodniopomorskim a LGD realizowaną w ramach poddziałania „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” w ramach działania „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” objętego Programem w zakresie Wzmocnienie kapitału społecznego, w tym przez podnoszenie wiedzy społeczności lokalnej w zakresie ochrony środowiska i zmian klimatycznych, także z wykorzystaniem rozwiązań innowacyjnych.

Załączniki:
Pobierz plik (karta-zgloszeniowa.doc)Karta zgłoszeniowa[ ]249 kB
Tagged Under