Aktualności - najnowsze informacje
Dnia 27 sierpnia 2016 roku, podczas Targów Inicjatyw Lokalnych i Awangardowych w Chwarszczanach, odbył się finał konkursu kulinarnego „Średniowieczne Smaki Pojezierza”. Celem konkursu było gromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników, aktywizacja mieszkańców obszaru objętego Lokalną Strategią Rozwoju na lata 2014-2020,
a także dotarcie do produktów charakterystycznych, które dzięki swej specyfice mogą stać się wizytówką danego regionu. W tym roku konkurs cieszył się ogromną popularnością. Założono wyłanianie produktów charakterystycznych w czterech kategoriach:
- produkty pochodzenia zwierzęcego,
- roślinnego,
- napoje
- inne produkty łączące właściwości produktów roślinnych i zwierzęcych.
Oceną produktów zajęło się Jury w składzie – Pan Damian Greś - Dyrektor Wydziału Turystyki i Gospodarki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego, Pani Dorota Rybińska - Członkini Rady Stowarzyszenia „Lider Pojezierza” oraz Pani Nicola Dębicka - reprezentantka Stowarzyszenia „Partnerstwo Jezior”.
Do Biura Stowarzyszenia „Lider Pojezierza” wpłynęło równie dużo w stosunku do roku poprzedniego, bo aż 31 zgłoszeń wyjątkowo różnorodnych potraw – od konfitur przez ciasta, produkty mączne aż po bogatą paletę mięs. Konkurencja była bardzo duża, największą grupę stanowiły produkty pochodzenia zwierzęcego, które są wyjątkowo popularne w naszym regionie. Startowali zarówno amatorzy jak i zawodowcy w tej dziedzinie. Ze strony Stowarzyszenia „Lider Pojezierza” nie przewidywano eliminacji żadnych przepisów.
Ogół tych czynników sprawił, że konkurs cieszył się ogromną popularnością. Potrawy zostały zaprezentowane i ocenione podczas Targów Inicjatyw Lokalnych i Awangardowych TILiA 2016 organizowanych przez Stowarzyszenie „Lider Pojezierza” i Gminę Boleszkowice. Wiele z prezentowanych w konkursie potraw można było nieodpłatnie skosztować i podziwiać na pięknie przystrojonych stoiskach.
Jury oceniało zgłoszone dania i napoje zgodnie z punktacją, sugerując się czterema głównymi kryteriami:
- smakiem potrawy,
- prezentacją produktu – jego estetyką podania,
- wyglądem ogólnym potrawy,
- regionalnym charakterem produktu, czyli szczególnymi walorami potrawy, użyciem naturalnych produktów pochodzenia regionalnego w procesie wytwarzania potrawy, tradycją wytwarzania produktu.
Przyznawano również punkty za oryginalny charakter potrawy, m.in. związek potrawy z miejscem jej wytwarzania, autorski przepis, oryginalność potrawy względem innych tego typu potraw na rynku.
Podsumowując, Jury nagrodziło poniższe potrawy i wykonawców przyznając im kolejne miejsca:
W kategorii : Produkty regionalne lub tradycyjne pochodzenia zwierzęcego (np. ryby, drób, mięso, wędliny, mleko, sery, farsze, miód i jego przetwory), wyłoniono następujące produkty:
- I miejsce – Grupa nieformalna „KOPYSTKI” z Pełczyc – za produkt: Kaczka nadziewana kaszą gryczaną i grzybami
- II miejsce – Stowarzyszenie Kobiet Kreatywnych z Wysokiej gm. Boleszkowice – za produkt Przysmak staropolski
- III miejsce – Towarzystwo Miłośników Recza – za produkt: Pasztet z wątróbki drobiowej
W kategorii: Produkty regionalne lub tradycyjne pochodzenia roślinnego (np. warzywa, owoce, powidła, konfitury, marmolady, octy, marynaty, zakwasy, soki, mąki, kasze, chleby i inne wypieki):
- I miejsce – Irena Kubica z Gudzisza gm. Boleszkowice – za produkt: Chleb żytnio-pszenny na liściu kapusty
- II miejsce – Grupa nieformalna „KOPYSTKI” z Pełczyc – za produkt: Zupa grzybowa w chlebie
- III miejsce – KGW Zamęcin gm. Choszczno – za produkt: Dżem z cukinii
W kategorii: Napoje regionalne lub tradycyjne (alkoholowe i bezalkoholowe):
- I miejsce – Pasieka „Dziki miód” Krzysztof Piwowar z Dargomyśla gm. Dębno – za produkt: Miód pitny „CHMIELAK”
- II miejsce – KGW Karsko gm. Nowogródek Pomorski – za produkt: Eliksir młodości
- III miejsce – Grupa nieformalna „KOPYSTKI” z Pełczyc – za produkt: Piwo panieńskie z nutką tataraku
W kategorii: Inne produkty regionalne lub tradycyjne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze):
- I miejsce – KGW Gospodarski Krąg Marzena Migacz z Boleszkowic – za produkt: „Sernik mojej mamy”
- II miejsce – KGW Łasko-Wygon – za produkt: Kluski goły
- III miejsce – Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich „Nadzieja” Katarzyna Sosnowska, Sylwia Zimna z Brenia gm. Bierzwnik – za produkt: Kibiny litewskie
Jury postanowiła przyznać wyróżnienia za 3 następujące potrawy:
- KGW Strzeszów gm. Trzcińsko-Zdrój - za produkt: Zupa z dynii
- Gmina Barlinek – za produkt: Masło wiejskie
- Towarzystwo Miłośników Recza – za produkt: Jabłka pieczone z cynamonem i orzechami
Oraz jedną nagrodę specjalną za smak i wyjątkową estetykę podania produktu oraz wyróżniającą się spośród innych ekspozycję dania:
- Marek Żurański z Zamęcina gm. Choszczno – za produkt: Zamęcińska szynka
Komisja Konkursowa oprócz walorów smakowych oceniała, także estetykę podania produktu, ekspozycję oraz zgodność z wymogami wynikającymi z regulaminu.
Wszystkim nagrodzonym – gratulujemy!
Wszystkim biorącym udział w konkursie – serdecznie dziękujemy i zapraszamy do udziału już za rok!
Fotorelacja dostępna poniżej oraz na naszym facebokowym profilu.